EL IOGA I LA TRADICIÓ

Quantes formes de practicar ioga coneixes? D’on ens ha arribat i perquè ha evolucionat fins als iogues contemporanis? Practiques el ioga que volies? Avui dia tenim molta oferta d’escoles, centres i professors de ioga. Tenim una idea general sobre que és el ioga perquè ho veiem a la tele, alguna amiga ho practica, ens ho recomana el metge, etc. Llavors decidim fer ioga i ens dirigim al lloc que ens dóna més facilitats com proximitat, preu, etc. Però, te alguna relació la proximitat o el preu amb el tipus de ioga que ens va bé? Qüestió de sort. Llavors, i si no, que fem? Millor informar-nos.

Ara sabràs què diferencia un ioga més tradicional d’un més contemporani

El ioga contemporani

El ioga sempre s’ha definit, com l’Índia, per saber adaptar-se als contextos i necessitats que l’envolten per donar un bon servei a la societat. Llavors han sorgit diferents tipus de ioga per diferents demandes contemporànies. Ja que en la nostra societat actual és molt sedentària i orientada al cos, han sorgit iogues per donar atenció a aquesta demanda. Però depenen del ioga que practiquem, estarem més o menys propers als objectius i beneficis que tradicionalment el ioga n’ha oferit. El ioga contemporani té en línies generals una orientació més física que el tradicional i és majorment una derivació del hatha ioga tradicional. També hi ha d’altres que mantenen o han recuperat el sentit del ioga tradicional i trobem en ells una barreja de treball físic més actiu i altres pràctiques i ensenyances tradicionals. Per trobar, en trobarem de tot.

El ioga tradicional

El ioga tradicional té una aproximació holística a l’ésser humà. Contempla la cura del cos, la ment, les emocions i les relacions, des d’un vessant personal, social i espiritual. L’essència del ioga flueix en tota la tradició de l’Índia. Podem dividir el ioga més tradicional en relació a 3 àrees destacables a l’ésser humà: la cognitiva, l’acció i l’emocional. Els 3 iogues són:
  • Jnana ioga: ioga del coneixement.
  • Karma ioga: ioga de l’acció desinteressada.
  • Bhakti ioga: ioga de la devoció.

El famós i conegut Hatha ioga:

Paral.lelament, i també a la tradició però no tan antic, tenim el ioga que treballa sobre l’organisme psico físic i que pretén eliminar toxines i mantenir el cos i la ment saludables, millorant el seu funcionament i despertant el potencial intern físic, mental i espiritual (en termes ioguics). N’hi han d’altres ben coneguts a la tradició, com el Laya ioga (dissolució de la ment); o el ioga de Patanjali.

Llavors què practicar?

Hi és clar que no vivim com fa segles i la tradició s’ha d’actualitzar, però l’ésser humà no ha canviat tant per dins a l’hora de relacionar-se, buscar la felicitat i el sentit de la vida. Poder han canviat els objectes sobre els que ens projectem, però nosaltres continuem siguen éssers mentals i emocionals, relacionals i socials. Llavors en essència tenim problemes molt semblants i és en aquests problemes essencials on el iog tradicional possar l’èmfasi per ajudar-nos.

Vols saber més?

A YogaOm Vilanova t’informem i deixem provar una sessió de ioga. Informat sobre els tallers d’introducció al ioga i altres tallers de ioga per aprofundir, a Centre YogaOm Vilanova Link a altres publicacions meves: